1. Klicka inte på länkar från främlingar

Nätfiske (phising) är en av de vanligaste cyberattackerna eftersom den är så effektiv. Titta alltid att källan är trovärdig, kom mailet från rätt emailadress? Är den här hemsidan trovärdig? Undvik att klicka på länkar som inte känns trovärdiga. Stavfel och grammatiska fel kan ofta vara tydliga tecken på nätfiske. Känner du dig osäker? Fråga alltid din IT-partner om hjälp.

Läs mer Microsofts allmänna råd här: Skydda dig mot nätfiske (microsoft.com)

2. Skydda ditt godis med ett starkt lösenord

Ett säkert lösenord bör vara över 8 tecken långt och man ska undvika att använda saker som är lätta att gissa eller kolla upp. Exempel på saker man ska undvika är namn, födelseår, företagsnamn, användarnamn etc.. Det är även bra om lösenordet innehåller specialtecken så som !%&#€.

3. Jaga bort spöken som gömmer sig i bakgrunden

Medan de flesta monstrerna och spökena försvinner när Halloween är över, kan cyberspöken infiltrera din dator i flera månader obemärkt. Malware är en fil eller en kod (sabotageprogram) som infekterar. Det kan exempelvis vara spionprogram som används av hackare och annonsörer för att få information om dig och ditt företag som övervakar din datoranvändning, där man exempelvis kan skörda lösenord, bankinformation och e-postmeddelanden. Om din dator eller webbläsare plötsligt blir mycket långsammare än vanligt kan det vara ett tecken på att du drabbats av malware. Du kan även märka att du inte har så mycket plats kvar i din dator, då skadlig programvara tar plats i lagringsutrymmet i datorn utan att visa vad det är för något.

Läs mer om hur du kan skydda dig här: Prevent malware infection – Windows security | Microsoft Docs 

4. Hitta en bra kostym för din personliga information

Att gå bus eller godis utan en Halloween-kostym fungerar lika dåligt som att skicka personlig information okrypterat.  Genom att kryptera dina e-brev och därmed ge kommunikationen ett bättre skydd från snokande ögon.

5. Se till att ha en godisbackup 

Ifall olyckan skulle vara framme ändå på Halloween så vill du ju inte sitta tomhänt, speciellt inte om det sen knackar på dörren, se därför till att alltid ha en säker backup av allt ditt godis. Med vår backup -lösning får ni obegränsat med backup och slipper ni oroa er för detta. 

Med hjälp av Zelly och Modern Security hjälper vi er att hålla de cyberkriminiella i filmerna, där de hör hemma.