Pandemin är inte över. Men saker och ting börjar återgå till någon form av normalitet. Men vill vi att allt ska gå tillbaka till som det var förut?

Distans– och hybridarbete verkar vara här för att stanna. Men med tanke på hur snabbt många företag migrerade till molnet, är allt som det borde vara? Är rätt säkerhetsåtgärder på plats?

Det råder ingen tvekan om att molnet kan leverera tekniken som krävs, men vad ska företag tänka på när de satsar på molnet?

Som specialister på molntjänster, tycker vi på Zelly att det är uppmuntrande att se att fler företag använder den teknik som vi lever och andas för. Men det som nu är uppenbart är att  företag behöver utöka sina säkerhetsinsatser för att säkra sin IT-miljö.

Mer data, mer fara

De flesta företag är medvetna om IT-säkerhetsrisker. Men hackare har också blivit smartare. De hittar hela tiden nya metoder, och tyvärr är de medvetna om att mindre företag är mer utsatta än större – eftersom de är mindre benägna att tro att just dom är i riskzonen!

Det är inte bara dataintrång som utgör ett hot – det finns också massvis med andra faror. I USA, under första kvartalet av 2020

  • kom 220 gånger så mycket skräppost under februari till mars 2020
  • 907 000 COVID-relaterade skräppostmeddelanden
  • 737 attacker från malware
  • En ökning på 260 % av skadliga URL-träffar i februari

Det verkar som att även cyberbrottslingar hade mycket ledig tid under pandemin! Men ärligt talat var dessa frågor också vanliga innan COVID.

Säkerhet har dock länge setts som ett sekundärt problem, jämfört med fjärråtkomst och moderna arbetsplatslösningar, och det måste förändras.

Många företag upplevera att hanteringen av sin nuvarande IT-infrastruktur tar för mycket tid, är för dyr eller lägger för mycket tilltro till säkerhetslösningar som ”duger” och hoppas de kan hantera de nya hoten.

Det är de som är mest utsatta.

Vidta snabba åtgärder 

Med den moderna arbetsplatsen som är flexibel och mobil, förändras säkerhetsbehovet från att skydda den tidigare lokala servern till att nu behöver skydda varje medarbetars olika enheter ovadsett i hemmet, på cafet eller på arbetsplatsen.

En ökad medvetenhet bland personalen är avgörande. Det är allt vanligare att man använder sig av en kombination av privata enheter och företagsutrustning vilket innebär att det behövs flera säkerhetstjänster och fler kontroller.

Detta går bortom vanligt skydd mot virus och skadlig kod, i likhet med funktioner som Multi-Factor Authentication (MFA) och Endpoint Detection and Response (EDR). De nya taktikerna som cyberbrottslingar använder sig av kräver användning av bättre och mer sofistikerade lösningar.

Om din organisation kör Windows 10 eller senare, har du troligtvis redan tillgång till avancerade antivirusprogram och skydd mot skadlig kod, eftersom dessa är inbyggda i operativsystemet. Du har också möjlighet att aktivera Microsoft Defender Advanced Threat Protection (ATP) – vilket ger dig oöverträffad återställnings- och utredningsfunktionalitet i händelse av ett nätverksintrång.

Men olika hot kräver olika verktyg. Låt oss ta nätfiske som exempel. Microsoft använder Attack Simulation för Microsoft 365, ett mjukvarusystem som utbildar användare genom att skapa och skicka noggrant simulerade e-postmeddelanden baserade på verkliga data så att användarna tränas i att se och upptäcka hot.

På samma sätt finns det verktyg som Security Alerts från Microsoft 365, som kan övervaka och neutralisera aktiva virushot. Det finns också program som kan känna av misstänkta programinstallationer för att förhindra användning av ”Shadow-IT”, klassificera och kryptera användardata och simulera inloggning- och lösenordsattacker.

Lösningar som finns idag gör det möjligt för användare att snabbare vidta åtgärder än vad många företag trodde var möjligt.

Med framtiden i sikte

Oavsett hur den moderna arbetsplatsen utvecklar sig kommer vi ständig behöva utveckla IT-säkerheten. Även om medvetenhet och tillgången till rätt verktyg finns, är det lika viktigt att företag väljer en IT-säkerhetspartner som de kan lita på för att skydda sina team.

Med en kvalificerad partner som ser till att ni har implementerat de senaste säkerhetsprodukterna kan ni ha tilltro till en förstklassig säkerhetstrategi.

Vad Zelly kan erbjuda dig

Vi på Zelly är engagerade i att tillhandahålla det allra bästa inom molnsäkerhet. Vi är också Microsoft Gold-partners, så du kan vara säker på att vi har ett starkt engagemang och kunskap om hur du får ut det mesta av Microsoft 365:s säkerhetslösningar.

Våra personal är alltid tillgängliga för att svara på era frågor. Vi diskuterar gärna de bästa lösningarna för ditt företag och rekommenderar de bästa sätten att få ut det mesta möjliga av Microsoft 365.

Detta ger dig inte bara en tydligare bild av de tekniska alternativen, utan du har också fullständig översikt över kostnadsbesparingarna och en handlingsplan som hjälper dig att modernisera och framtidssäkra ditt företags cybersäkerhet.