Louises praktik tog Zellys SOC till nya nivåer

By 26 juni, 2019 Blogg

Under de två senaste månaderna har vi på Zelly haft äran ta emot Louise Strömhielm som ville göra sin praktik hos oss, där har hon bland annat fått vara med och hjälpt till i vårt nya Security Operations Center (även kallad SOC), där hon fått bistå vårt säkerhetsteam med att upptäcka potentiella säkerhetshot och incidenter.

Louise har under de två senaste åren pluggat till IT-säkerhetstekniker på Xenter yrkeshögskola, där hon läst om IT-säkerhet, informationssäkerhet, dataintrång och mycket mer. Hon har även tidigare gjort praktik på Tekniska Museet och organisationen Hjärnkraft. Under sin skoltid fick hon speciellt upp ögonen för IT-säkerhetsfrågor berörande molntjänster, eftersom allt fler företag flyttar till molnet samtidigt som IT-säkerhetsfrågor idag måste prioriteras, då cyberattackerna blir allt mer komplexa och sofistikerade och idag är ett av de absolut största hoten mot både företag och samhället.

– När jag började läsa på om molntjänster förstod jag hur mycket det expanderat och att det förmodligen är där som allt fokus kommer att ligga i framtiden. Anledningen till denna ökning tror jag definitivt beror på tillgängligheten. Där man inte längre vill vara fast vid en arbetsplats man vill istället kunna arbeta överallt – både hemma och på semestern, säger Louise Strömhielm.

 

”Kompetens som genomsyrar hela företaget”
I och med sin praktik har Louise fått en stor inblick i Microsofts stora svit av säkerhetsprodukter, där hon fått lära sig hur man hanterar molntjänster och även fått vara med och hjälpt till i Zellys nya SOC, vilket är en tjänst vars syfte är att övervaka, analysera och agera mot säkerhetsincidenter. I en SOC finns ett säkerhetsteam som övervakar och ansvarar för att monitorera och analysera aktivitet och händelser i kunders nätverk och system. Målet är att upptäcka, analysera och agera på säkerhetshot via teknologiska lösningar och bra processer – för att sedan rapportera och följa upp eventuella sårbarheter. Vi möjliggör detta tillsammans med avancerad AI från Microsoft.

– Det har verkligen varit spännande att få sitta med i en helt nystartad tjänst, där man känner att man fått tagit en större roll än vad man skulle ha gjort på ett annat bolag, vilket lett till att jag lärt mig jättemycket. Man känner verkligen att det finns en hel del kompetens inom området som genomsyrar hela företaget, där inte endast tekniker besitter teknisk kompetens utan lika mycket säljarna, säger Louise Strömhielm.


Fördelarna med en SOC
I slutet av Louise praktik valde hon även att skriva sitt examensarbete om just SOC där hon undersökte hur man kan använda sig av en SOC som tjänst för att säkra just molntjänster. I studien ser vi att den största fördelen med att använda sig av en SOC-tjänst är att den kan användas för alla storlekar av IT-miljöer. Tjänsten är designad för att övervaka alla enheter som är registrerade i IT-miljön och på det sättet sparar kunden både tid och pengar genom att låta tjänsten övervaka hela IT-miljön istället för att varje anställd ska växla mellan sitt arbete och övervakning av sin enhet.

– Vi kan idag se att det blir allt vanligare med Security Operations Centers hos små- och medelstora företag, där det tidigare mest varit storbolag som använt sig av det. Förmodligen beror det på att företag blir allt mer utsatta av cyberhot och cyberattacker, vilket resulterar i att företagen blir mer eller mindre beroende av att ha en SOC-tjänst. Snittet för de flesta företag är idag ungefär 140 dagar för ett företag att ens upptäcka ett intrång i sin miljö och på den tiden hinner det hända mycket om man har otur, säger André Isberg, CIO på Zelly.

 

Även om en SOC många gånger kan låta som om det bara är övervakning så levererar tjänsten betydligt mer. Den identifierar, isolerar och tar bort hot, den återhämtar även eventuellt förlorad data och förhindrar att samma hot uppstår igen. Louise beskriver i sitt arbete detta som en process som går i en cirkel, som aldrig tar slut.

Nu tackar vi på Zelly för Louise tid här hos oss och ett inspirerande examensarbete, så önskar vi Louise ett stort lycka till och hoppas att vi kanske ses i framtiden!

Vill du veta mer om vår SOC? Läs här!